tiistai 22. tammikuuta 2013

Tapaksia

Vanhempani olivat siis viime lauantaina luonamme viettämässä iltaa ja tarjolle tein tapaksia.
Tapakset ovat yksi suosikki "näpräys" ruistani, joten tässä muutamia ideoita tapas-iltaan:

      Menu sisälsi 
     -paistettuja minibratvursteja
     -ilmakuivattua kinkkua ja ohuita sorizo makkarasiivuja rucolapedillä
     -cantaloupe melonia
     -espanjalaista katkarapuherkkua
     -vaaleaa, tuoretta ja rapeakuorista leipää
     -lampaanjauhelihapullia sitruunapestossa
     -pekoniin käärittyjä glaseerattuja neulapapuja
     -punaviinimarinoitua sipulipiirakkaa (ohje täältä)
     -marinoituja oliiveja ja fetaa
     -myskikurpitsa "ranskalaisia"
     -paria eri juustoa ja kirsikkahilloa
     -paistettuja halloumpaloja
     -vadelmahyytelöä ja mascarponevaahtoa

Monethan noista on ihan kaupasta valmiina ostetavia, kuten bratvurstit (Lidlistä) ja antipasto leikkeleet (esim. Pirkka on hyvä) sekä tietysti oliivit ja feta. 
Illan suosikit olivat katkarapuherkku, lihapullat ja pekoniin käärityt neulapavut. Äitini ja minä pidimme myös todella paljon sipulipiirakasta. Ja tässä ovat suosikkien ohjeet.

Espanjalainen katkarapuherkku

Tämä ohje on kirjasta Aikaa ystäville. Todella mainio kirja, kannattaa hankkia jos keittokirjoja tykkää keräillä.

Tarvitset:
-600-700 g kuorellisia katkarapuja pakastimesta, sulata ja kuori (paljon paremman makuisia kuin valmiiksi kuoritut ravut, joten älä yritä oikaista!)
-1 suuri kokonainen valkosipuli
-2 kuivattua pientä chiliä tai 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
-2 dl oliiviöljyä

Leikkaa kuoritut valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Hienonna ja murskaa chilit.
Sekoita keskenään pienessä (halkaisija n.20-25 cm) uunivuoassa chili,valkosipulit ja oliiviöljy.
Pane vuoka 200 asteeseen uuniin ja anna olla niin kauan kunnes seos kuplii. Tarkkaile, tämä ei vie kovin kauan.
Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä.
Juuri ennen tarjoilua lisää kuoritut katkaravut ja sekoita. Pane kulho vielä grillivastuksen alle uunin ylimmälle tasolle ja kuumenna. 
Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän kera.

Ihan taivaallisen makuinen ja älyttömän helppo ruoka! Ja jäljelle jääneen chili-valkosipuliöljyn voit säästää ja käyttää muuhun ruoan laittoon, antaa todella hyvän maun.




Lampaanjauhelihapullat

Ok,tämä ohje saattaa olla hiukan epämääräinen. En kokkaillessa ruokia omasta päästäni nimittäin hirveästi mittaile aineksia, vaan nakkelen joukkoon mitä milloinkin sen suuremmin määriä mittailematta...Mutta kuitenkin.

  Tarvitset:
  -n. 500 g lampaanjauhelihaa (ostin itse ihan pakastimesta)
  -2-3 kananmunaa (lampaanjauheliha on melko rasvatonta ja tarvitsee paljon sitovia aineksia)
  -korppujauhoja (noin desi)
  -1 silputun sipulin
  -2 silputtua valkosipulinkynttä
  -mausteita kuten suolaa ja pippuria (tietysti) sekä kuivattua minttua (tai minun tapauksessani
   mint&lime valmissekoitusta) ja muita mitä nyt haluata joukkoon heitellä. Liikaa en kuitenkaan sekoittaisi eri mausteita.
  -rasvaa paistamiseen


Ok, eli sekoittele kaikki ainekset yhteen. Lisää vielä korppujauhoja jos siltä tuntuu. Pyörittele taikinasta pikkuruisia lihapullia valmiiksi lautaselle. 
Paista pullia ensin melko voimakkaalla lämmöllä runsaassa rasvassa ja heti pannua pikkuisen liikutellen, varo etteivät pullat ala hajota. Kun olet saanut pullien pintaa ruskistettua, niin vähennä hiukan lämpöä ja paista pullat kypsiksi.
Pyörittele lihapullat vielä valmiissa sitruuna-pestossa (Pirkkaa tämäkin).




Ja viimeisenä vielä kerta kaikkisen herkullisten neulapapujen ohje

Pekoniin käärityt neulapavut

  Tarvitset:
  -n. 250 g pakaste tai tuoreita neulapapuja
  -paketin pekonia
  -soijaa
  -voita
  -ruskeaa sokeria

Leikkaa pekonit keskeltä puoliksi.
Ota pieni nippu papuja ja kiedo keskelle pekoni suikale.
Pane rullat leivinpaperille pellille.
Sulata pari ruokalusikallista voita, lisää joukkoon loraus soijakastiketta 
ja pari ruokalusikallista ruskeaa sokeria, sekoita niin että sokeri sulaa.
Voitele pekoniin kiedotut pavut tällä seoksella. 
Paista 200 asteessa noin 30-40 minuuttia kunnes pakoni on paistunut, varo etteivät pavut ala kärtsätä.
Tuo glaseeraus tuo näihin herkkuihin ihanan makean maun, mutta pekonin ansiosta ne ovat samaan aikaan suolaisia.




Kuvat ovat aivan törkeän huonoja, mutta illan pimeydessä ja keltaisten sisävalojen takia en parempaankaan pystynyt :( Ja meinasi unohtua koko kuvien ottamien kun ruoat menivät jo parempin suihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti